ik leer effectief zoeken (in drie stappen) (8-12)

 stap 1: trefwoorden kiezen

‘Hoe meer trefwoorden des te preciezer de informatie’

Vraag je af om te beginnen af welke informatie je wilt vinden. Hoe nauwkeuriger je zoekopdracht is en hoe meer relevante trefwoorden je gebruikt des te beter zal het resultaat zijn. Er zijn verschillende hiervoor verschillende hulpmiddelen:

Woordspin
Schrijf het hoofdbegrip (vulkaan, tweede wereldoorlog, bouwkunst enz.) midden op een leeg A4. Omcirkel het en trek lijnen naar alle kanten als de spandraden van een spinnenweb. Schrijf aan het eind van iedere lijn een trefwoord op dat in je op komt als je aan het hoofdbegrip denkt. Selecteer de belangrijkste trefwoorden en typ die in bij een zoekmachine.

Deelvragen
Vraag je af wat je precies over je onderwerp wilt weten. Formuleer daartoe een aantal deelvragen. Een paar voorbeelden bij het onderwerp vulkanen, die je zelf waarschijnlijk moeiteloos kunt aanvullen.

   • Hoe ziet een vulkaan eruit?
   • Waarom komt de ene vulkaan wel tot een uitbarsting en een andere niet (meer)?
   • Wanneer was de laatste uitbarsting ?
   • Zijn er in Europa ook vulkanen?
   • Zijn er in Europa ook werkende vulkanen?
   • Hoe zat het met de uitbarstingen van de Vesuvius?

Formuleer nu een aantal belangrijke trefwoorden en typ die in bij een zoekmachine (zie stap 3).

Tip
Als je dubbele aanhalingstekens gebruikt kijkt een zoekmachine of de woorden in deze combinatie op een site voorkomen. Enkele voorbeelden:

 • ‘de oorzaken van de Eerste Wereldoorlog’
 • ‘de uitbarsting van de Vesuvius’
 • ‘de Venus van Milo’

 

stap 2: taal kiezen

Bedenk van te voren goed welke taal je voor de trefwoorden gaat gebruiken. Nederlandse trefwoorden leveren in principe alleen Nederlandstalige sites op. Het voordeel is dat je deze sites het gemakkelijkst kunt lezen. Vind je op deze manier niet voldoende informatie kies dan trefwoorden in een andere taal.

 

stap 3: zoekmachine kiezen

Gebruik een goede zoekmachine. Zowel voor Nederlandstalige zoekopdrachten als voor zoekopdrachten in een andere taal is Google op dit moment een van de beste zoekmachines. Als je over een onderwerp heel weinig kunt vinden kun je overwegen een meta-zoekmachine te gebruiken. Deze zoekt niet zelf, maar laat een aantal andere zoekmachines zoeken, bijv.met Ixquick.